söndag 31 januari 2010

Skyddsplåtar

En skyddsplåt är monterad. Plåten, som egentligen är av plast, sitter under baksätet och skyddar 120-volts laddaren och de två batterier som är placerade där från snö, smuts och väta. Senare kommer jag försöka montera fler plåtar för att minska luftmotstånd och skydda motorutrymmet.

Jag har även täckt för bilens främre luftintag, vilket förutom att ge bättre aerodynamik även skyddar hackaren från smuts och vatten.


onsdag 27 januari 2010

Batteriisolering

Jag har gett alla batterier en isolering av glasfiberull, minst ett lager (10 cm) åt alla håll. Batterierna hade rumstemperatur i början eftersom bilen stod inne, men nu efter mer än en vecka i kylan är batterierna fortfarande varma. Värmen kommer från batteriernas interna motstånd, de blir alltså varma när man kör och laddar. Tack vare isoleringen håller de sig varma ett bra tag, vilket ger batterierna bättre prestanda och livslängd.

onsdag 6 januari 2010

Ny placering av hackaren

Först placerades hackaren tillfälligt längst fram i bilen, på kylarens plats. Med tanke på dess kostnad (13 000 kr) och att det är en del av deformationszonen beslöt jag att flytta den längre bak. Det är dock nu mycket trångt i motorutrymmet och det visade sig svårt att hitta en bra placering, men jag sågade bort lite plåt som kylarens fläkt var fäst vid och lyckades fästa hackaren diagonalt under de tre främsta batterierna, längre bak och alltså inte alls lika utsatt vid kollision. Tack vare att läget ändå är ganska nära det forna behövdes inga kablar dras om på grund av detta.


Hackarens nya placering. Observera att alla kablar ej är på plats samt att batterierna ovanför är demonterade. Notera även plasthöljen till kablarna.


Som synes sitter hackaren nu mer skyddat, dock inte så skyddat som kunde önskas.

söndag 3 januari 2010

Kabeldragning

Jag har nu permanent dragit alla kablar, både starkströmskablarna från batterier till hackare och motor, men också svagströmskablarna till reglage etcetera till förarutrymmet.

Alla kablarna är skyddade av plasthöljen (diverse slangar och rör) för att undvika mekanisk skada och därav kortslutning. Jag lät alla kablarna löpa samma väg under bilen eftersom det fanns ett praktiskt skyddat utrymmet under bilen att använda. Kablar som ska in till förarutrymmet drogs in genom hålet där växelspaken satt, vilket innebär att jag inte behövde göra några nya hål för kabeldragningen.

Det ser trassligt ut, men tack vare färgkodningen, storleken och grupperingen är det lätt att hålla ordning på vilken kabel som gör vad. Kablar som har dragits in till kupén är: 230 VAC till laddarna (samt kupévärmare), fram/back och på/av samt några fler reglage till hackaren, på/av till relä för motorns fläkt och kablar som visar laddningens status för både 12 v systemet och 120 v systemet.


Kablarna dras in till kupén via växelspakens forna fäste.