onsdag 16 september 2009

Batterier och laddare anlänt, mer delar på gång

Batterierna är nu här. Tack till Batteriexpressen! Elva stycken deep-cycle blyackumulatorer. Snart ska ytterligare mätningar göras i bilen och lådorna till batterierna börja byggas, för installation senare. 
Laddaren kom även den idag, från Kelly Controls. Troligtvis kommer det ske en del modifieringar för att man ska kunna se laddstatus och kontrollera laddningen från förarutrymmet, istället för att öppna motorhuven. Lysdioderna och strömbrytaren flyttas helt enkelt. Detta kommer dock få vänta tills det viktigaste är klart eftersom det inte är det viktigaste. 

Uppkörningen är avklarad och jag har nu körkort, vilket underlättar för inköp av material. Tio meter gånger 70 mm^2 kopparkabel är beställt från AB K.Lindqvist och kommer förhoppningsvis snart. Kostnaden för kabeln är ca 1000 kr. Kabeln behöver vara såpass tjock för att minimera effektförluster och brand då 200 A går genom den. Kabelskorna måste kontaktpressas fast, och bultas sedan i batteripolerna (som har bultar). Kabelskor och andra tillbehör, såsom 12 v laddare till elsystemet kommer inhandlas på biltema

Italienska Elektrosistem jobbar på motorkontrollern, modell Phoenix T62, gjord för 120 volt, 600 A. den klara alltså med råge motorn, och förhoppningsvis blir värmen inte något stort problem. Jag har beställt tangentbord och skärm till den för att själv kunna programmera den så som jag vill ha den. Dock behövs ett chip ytterligare till hackaren för att kunna reglera fältströmmen i enhet med varvtalet. Den finns inte i lager varför det kan dröja innan hackaren är komplett. Jag har bett om att få den skickad så snart som möjligt för att kunna börja bygga, och sedan själv installera chippet, som de skickar så snart de har det. Kostnaden för hackaren uppskattas till 10 000 kr. 

Den totala tidsåtgången för uppletandet, kontrolleringen och inköp av komponenter beräknas överstiga tio timmar, då dessa specialdelar är svåra att hitta och dessutom kontrollera att de fungerar rätt, samt jämföra priser med andra företag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar